Hostina

489 Kč 20 €
E-book 415 Kč 18 €

Hostina

Manuál na to, jak přes jídlo propojovat lidi

V naší zemi je bezmála 1,5 milionu domácností (z celkových 4,5 milionu), v kterých žije jen jeden jediný člověk a ani v těch zbylých není nijak narváno. Tempo moderní doby je zběsilé a neustále narůstá. Lidé se tak až příliš často stravují sami a v běhu. Rohlík s taveňákem nebo jogurtem každý sám před svou obrazovkou se stal v mnoha našich rodinách standardem.
Tato kniha vznikla s ambicí přispět ke změně. Ukazuje, jak právě jídlo dokáže propojit lidi, svést je k jednomu stolu, zpomalit a zpřítomnit život. V Hostině najdete vše, co potřebujete proto, abyste uspořádali skvělou hostinu. Dočtete se tu, kde se v Česku dostat ke skutečnému jídlu (místnímu, bez chemie a bez jednorázových obalů), jak vařit podle sezóny, jak vybrat hosty a jak se o ně postarat nebo, jak jídlo servírovat, aby se servírovalo samo. Je velmi pravděpodobné, že v knize zjistíte, že vařit pro více než deset lidí může být až překvapivě snadné a dokonce ani nijak drahé, což je i naše velké přání. Věříme totiž, že hostina může změnit svět - viz předmluva ZDE
K tématu jídla a komunity doporučujeme knihy od Slámy v botách Bio je naše cesta. Pokud byste chtěli kontext k tématu mezilidských vztahů, osamělosti, fungování zdravé společnosti a vlivu komunity a skutečného jídla na zdraví, doporučujeme dvě knihy: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti a Mýtus normálnosti. 

Koupit knihu

Online v ČR a SR

489 Kč

E-book

415 Kč


Osobně

 

Proč si přečíst

  • Protože hostina je jedna z nejsnažších cest k lidem a k jídlu
  • Protože zde najdete inspiraci a konrétní tipy na to, jak si zajistit skutečné jídlo mimo supermarkety
  • Protože se dozvíte, jak se jedna obyčejná rodina propracovala od potravin ke skutečnému jídlu a od uzavřenosti po otevřenost
  • Můžete nahlédnout do několika domácností - do té naší, v rámci rodiny a přátel
  • Protože zajištění si skutečného jídla a koncept hostiny je něco, co bychom měli naučit naše děti pro nejisté časy

V knize se dozvíte

  • Řadu praktických návodů na to, co potřebujete, abyste doma mohli hostit více lidí
  • Jednoduché, rychlé, zdravé a dostupné recepty
  • Proč právě hostina je jednou z důležitých věcí, která může změnit svět
  • Proč a jak moc je pro lidi důležité sdílení jídla a pospolitost
  • Jaké jsou tři základní druhy hostiny a jaký je manifest hostiny

Obsah

Prolistujte si

Autor

Petra Hajzlerová & Pavel Ovsík

Petra Hajzlerová & Pavel Ovsík

Petra Hajzlerová - Petra je jedna z těch tvůrčích duší, které se dokážou doslova ztratit v čemkoli tvůrčím, rukodělném. Od malička jí to táhlo do kuchyně, kde našla ve svých rodičích zapálené učitele. Vaření se tak pro ni stalo postupně nejpřirozenější formou její tvorby. Do toho je od malička zvyklá na návštěvy, a tedy i na pořádání hostin a večírků. Měla to štěstí, že s výjimkou Antarktidy vařila na všech kontinentech, kde měla nespočet možností se učit od místních lidí a jejich zvyklostí. U jižních národů si všimla magické schopnosti jídla propojovat lidi. Od iránských přátel pochopila, že vaření pro velké skupiny může být stejně snadné, a přitom mnohonásobně zábavnější a radostnější než vaření pro malou rodinu. Od té doby je hostina pevnou součástí života i její rodiny - pokud tomu zrovna nebrání epidemie, u stolu se pravidelně schází se sousedy a přáteli.

Pavel Ovsík - Pavel je fotograf s velkým citem pro citlivé začlenění do prostoru a nenápadné zachycování přirozeně plynoucích emocí a okamžiků. Pro fotografování setkání hostů u prostřeného stolu je takový styl práce vhodný. Nelze skupinu moc organizovat, a místo dobrým jídlem přesytit hosty pokyny, kde mají stát a jak se tvářit. Je potřeba hledat krásu v přirozenosti a občas zcela jistě i v nedokonalosti. Pravý život přece také není moc stylizovaný a důležitější je, zda je setkání příjemné a jídlo chutné, než zda je vše dokonale naaranžované. Fotografovalo se sice s vědomím všech hostů, ale s co nejmenším zásahem do jejich konverzace, do ochutnávání a radostných vzdechů po procítění harmonie chutí v ústech. Pokud má někdo zrovna zavřené oči, je to slastí a je to tak v pořádku.

Kde knihu koupit

Online v ČR a SR

489 Kč

E-book

415 Kč


Osobně

Počet stran: 143 stran
Počet receptů:
62
Vazba: šitá, ekologická
Rozměr: 210 x 290 x 13 mm
Hmotnost: 484 g
ISBN: 978-80-87917-59-6, ePUB: 978-80-87917-60-2, MOBI: 978-80-87917-58-9
Rok vydání: listopad 2022

Odkazy:

Vaše názory