Zachraň jídlo v kuchyni
Zachraň jídlo v kuchyni
Unikátní kuchařka o tom, jak doma zpracovat veškeré jídlo
Podle dostupných informací se dnes celá jedna třetina jídla vyhodí. Celkem je to 1,3 miliardy tun, v bohatých zemích 222 milionů tun ročně. Pro porovnání čistá produkce potravin v subsaharské Africe je 230 milionů tun. Pětinu jídla vyhodí spotřebitelé, zatímco polovina přijde vniveč při výrobě, distribuci a prodeji. Celkově se vyhodí 45 % zeleniny a ovoce, 35 % všech ryb a dalších mořských produktů, 30 % obilovin, 20 % masa a 20 % mléčných výrobků. Pokud by se zachránila třeba jenom 1/4 vyhozeného jídla, nakrmilo by se 870 milionů lidí, což je zhruba počet, který momentálně trpí nejakutnější podvýživou (zde, zde).
Přestože problém je to především systémový (potraviny jsou byznys, ne jídlo; systém dotací zvýhodňující nadnárodní korporace; přetahování potravin napříč planetou,...), velká část jídla se vyhodí v domácnostech. Smyslem této kuchařské knihy je pomoci nám toto vyhazování ukončit a spotřebovat většinu toho, co se do naší kuchyně dostane. Je to jedna z knih, které dokáže změnit život.