Zachraň jídlo v kuchyni

439 Kč 17 €
prodej ukončen

Zachraň jídlo v kuchyni

Unikátní kuchařka o tom, jak doma zpracovat veškeré jídlo

Podle dostupných informací se dnes celá jedna třetina jídla vyhodí. Celkem je to 1,3 miliardy tun, v bohatých zemích 222 milionů tun ročně. Pro porovnání čistá produkce potravin v subsaharské Africe je 230 milionů tun. Pětinu jídla vyhodí spotřebitelé, zatímco polovina přijde vniveč při výrobě, distribuci a prodeji. Celkově se vyhodí 45 % zeleniny a ovoce, 35 % všech ryb a dalších mořských produktů, 30 % obilovin, 20 % masa a 20 % mléčných výrobků. Pokud by se zachránila třeba jenom 1/4 vyhozeného jídla, nakrmilo by se 870 milionů lidí, což je zhruba počet, který momentálně trpí nejakutnější podvýživou (zde, zde).
Přestože problém je to především systémový (potraviny jsou byznys, ne jídlo; systém dotací zvýhodňující nadnárodní korporace; přetahování potravin napříč planetou,...), velká část jídla se vyhodí v domácnostech. Smyslem této kuchařské knihy je pomoci nám toto vyhazování ukončit a spotřebovat většinu toho, co se do naší kuchyně dostane. Je to jedna z knih, které dokáže změnit život. 

Koupit knihu

Online v ČR a SR

439 Kč

prodej ukončen

Proč si přečíst

  • Domácnosti v EU mají na svědomí velkou část vyplýtvaného jídla, kniha vás naučí, jak to změnit.
  • Předmluvu knihy napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura.
  • Do knihy přispěly i osobnosti české gastro scény: blogerka Smooth&Cooking, kuchaři Michal Hromas, Martin Škoda a Jan Horký i pekaři Juliana "Maškrtnica" Fischerová a Josef Maršálek.  
  • Na 256 stranách najdete více než 100 receptů i rady a fígle, jak z vaší kuchyně udělat ráj udržitelnosti.
  • Kniha vznikla přímo pro české publikum podle toho, co se v Česku nejvíce vyhazuje.

V knize se dozvíte

  • Naučíte se, jak správně nakupovat a skladovat suroviny i jak odměřovat porce.
  • Porozumíte datům na obalech potravin.
  • Zjistíte, jak uspořádat ledničku a jak využít mrazák na sto procent.
  • Zkusíte si být kreativní v kuchyni a do výborných jídel zpracovat i starý chleba, košťál z brokolice nebo nať z mrkve.
  • Dozvíte se, kolik jídla se vyplýtvá a jaké má plýtvání jídlem dopady na naše životy a na planetu.

Obsah

Prolistujte si

Autor

Zachraň jídlo

Zachraň jídlo

Parta lidí, které není jedno, že se až třetina všeho jídla na světě se vyhodí. Proto založili organizaci "Zachraň jídlo" a usilují o systémové změny v darování jídla, pořádají informační kampaně, happeningy, vzdělávají veřejnost,... vše s cílem snížit plýtvání jídlem. Více na: Zachranjidlo.cz

Kde knihu koupit

Online v ČR a SR

439 Kč

prodej ukončen

Praktické info

Počet stran: 256 stran
Vazba: vázaná
Rozměr: 20,8 × 27,6 cm
Hmotnost: 1229 g
ISBN: 978-80-270-6413-7
Rok 1. vydání: 2019

Odkazy

Vaše názory