Hostina II

500 Kč 20 €
připravujeme

Hostina II

Kuchařská kniha, která propojuje sociální a enviromentální hnutí v naší zemi

První hostinu do této knihy plánujeme na březen '23. Pokud chcete informaci o tom, až bude kniha venku, nechte na sebe kontakt zde.
Kuchařská kniha Hostina I byla o tom, kterak jídlo svádí lidi dohromady. V druhém díle jsme si dali za úlohu ukázat, jak lze hostinou měnit svět. 
Jedním z východisek pro tento projekt je to, že žijeme ve stále rozdělenějším světě. Hostina je přitom jeden z nejpřirozenějších způsobů, jak lidi začít opět spojovat. Moderní konzumní společnost nás přivedla na křižovatku (zde), narůstá počet krizí ohrožujících naše přežití. Na okrajích společnosti přitom existuje nespočet alter-nativ, které vytvářejí základy spravedlivé, skutečně demokratické a ekologicky udržitelné společnosti. I ty jsou ale velmi často zcela ne-propojené. Ve 2. díle Hostiny jsme si dali za úkol tyto alternativy vyhlédavat, jejich zástupce zvát ke společné hostině s cílem je představit ostatním a propojit. Dobré a pestré jídlo připravované z místních, sezónních surovin je v Hostině II opět samozřejmostí. I 2. díl je především kuchařská kniha plná pestrých receptů na to, jak snadno, pestře i dostupně vařit pro větší skupiny lidí. Co je nové je právě to, že představuje hosty a jejich projekty. 
Chceme zvát lidi napříč společností: klimatické hnutí, alternativní školství, lokalizační hnutí, místní měny, nerůst, obnova demokracie, regenerativní zemědělství, zero waste, trauma terapeuti, vztahoví terapeuti, sociální bydlení, chudoba, bezdomovectví, plýtvání jídlem, místní květiny,... Máte-li zájem se zúčastnit či někoho nominovat, napište nám na info@peoplecomm.cz. Děkujeme! 

Koupit knihu

Online v ČR a SR

500 Kč

připravujeme

Osobně

 

Autor

Petra Hajzlerová, Pavel Ovsík, Tomáš Hajzler

Petra Hajzlerová - Petra je jedna z těch tvůrčích duší, které se dokážou doslova ztratit v čemkoli tvůrčím, rukodělném. Od malička jí to táhlo do kuchyně, kde našla ve svých rodičích zapálené učitele. Vaření se tak pro ni stalo postupně nejpřirozenější formou její tvorby. Do toho je od malička zvyklá na návštěvy, a tedy i na pořádání hostin a večírků. Měla to štěstí, že s výjimkou Antarktidy vařila na všech kontinentech, kde měla nespočet možností se učit od místních lidí a jejich zvyklostí. U jižních národů si všimla magické schopnosti jídla propojovat lidi. Od iránských přátel pochopila, že vaření pro velké skupiny může být stejně snadné, a přitom mnohonásobně zábavnější a radostnější než vaření pro malou rodinu. Od té doby je hostina pevnou součástí života i její rodiny - pokud tomu zrovna nebrání epidemie, u stolu se pravidelně schází se sousedy a přáteli.

Pavel Ovsík - Pavel je fotograf s velkým citem pro citlivé začlenění do prostoru a nenápadné zachycování přirozeně plynoucích emocí a okamžiků. Pro fotografování setkání hostů u prostřeného stolu je takový styl práce vhodný. Nelze skupinu moc organizovat, a místo dobrým jídlem přesytit hosty pokyny, kde mají stát a jak se tvářit. Je potřeba hledat krásu v přirozenosti a občas zcela jistě i v nedokonalosti. Pravý život přece také není moc stylizovaný a důležitější je, zda je setkání příjemné a jídlo chutné, než zda je vše dokonale naaranžované. Fotografovalo se sice s vědomím všech hostů, ale s co nejmenším zásahem do jejich konverzace, do ochutnávání a radostných vzdechů po procítění harmonie chutí v ústech. Pokud má někdo zrovna zavřené oči, je to slastí a je to tak v pořádku.

Tomáš Hajzler - Profesně se věnuje tématu práce a budoucnosti podnikání. Do Česka přinesl hnutí Svoboda v práci, koncepci svobodné firmy, a spoluzaložil společenství organizací Slušná firma a PeopleComm, které vede s vizí nejekologičtějšího evropského nakladatelství, to vše s cílem přispět ke změně způsobu, jakým se v Česku a na Slovensku podniká a pracuje. V pražských Modřanech spoluzaložil skupinu „KPZ“ (komunitou podporované zemědělství) a v Praze pak stál u zrodu prvního českého spolkového potravinového obchodu „Obživa“. Je spoluautorem projektu „Zpátky k jídlu“, podporuje české Zero waste hnutí a jako dobrovolník pomáhal v základní škole svých dětí. O tématech nové práce, budoucnosti podnikání, výchovy, vzdělávání a místně ukotveného zodpovědného života píše a přednáší od roku 2007. S manželkou Petrou, dcerami Valérií a Valentýnou, fenkou Haluškou a se sousedy žije, pracuje a zahradničí v bezobalové a bezautomobilové domácnosti v pražských Komořanech, kde se snaží přispívat k místnímu sousedskému životu. Více na: tomashajzler.com.
Více o něm na jeho webu zde, jeho Zprávách ze života nebo na: FBIGLiYT

Kde knihu koupit

Online v ČR a SR

500 Kč

připravujeme

Osobně

Vaše názory