Farmagedon
Farmagedon
Dechberoucí exkurze do světa výroby moderních potravin
Farmagedon je fascinující a zároveň děsivá průzkumná pouť za zavřené dveře nezvladatelného zemědělského průmyslu napříč světem - z Evropy, přes USA až do Číny, Argentiny, Peru a Mexika. Je to alarm vyzývající ke změně současné výroby potravin a stravovacích návyků i snaha o nalezení cesty k lepší budoucnosti zemědělství.
“Dnes už nemůžete živit svou rodinu ze supermarketu. Je třeba znát svého sedláka.”, říká Yvon Chouinard, zakladatel Patagonie - firmy, která se vydala na misi za záchranu planetu (viz Zodpovědná firma). Jídlo se už nepěstuje a nechová, ale vyrábí se p-otraviny. Ty jsou tzv. konvenční a bio. Pokud je něco bio, opak jsou chemo - potraviny s obsahem pesticidů, antibiotik, růstových hormonů a dalších toxických látek.
Dnešní moderní farma se tak například od moderní automobilky liší pouze v tom, že z výrobního pásu tu nesjíždí auta, ale masné a jiné potravinové “výrobky”, které nejsou toxické pouze lidem, ale devastují Zemi tempem, které bere dech. Každý z nás přitom může každým nákupem tuto devastaci zmírnit nebo dokonce zastavit. Tato kniha je důležitým pomocníkem na cestě od sebedestrukce zpět ke zdravému rozumu. Šiřte ji, můžete-li.
Řešením pro naší rodinu je KPZ-ka. (Tomáš Hajzler). Pokud chcete ke knize kontext, doporučujeme Třináct tisíc dní, případně Kapitoly z dospělé ekonomie.