Farmagedon

414 Kč 16 €

Farmagedon

Dechberoucí exkurze do světa výroby moderních potravin

Farmagedon je fascinující a zároveň děsivá průzkumná pouť za zavřené dveře nezvladatelného zemědělského průmyslu napříč světem - z Evropy, přes USA až do Číny, Argentiny, Peru a Mexika. Je to alarm vyzývající ke změně současné výroby potravin a stravovacích návyků i snaha o nalezení cesty k lepší budoucnosti zemědělství.
Dnes už nemůžete živit svou rodinu ze supermarketu. Je třeba znát svého sedláka.”, říká Yvon Chouinard, zakladatel Patagonie - firmy, která se vydala na misi za záchranu planetu (viz Zodpovědná firma). Jídlo se už nepěstuje a nechová, ale vyrábí se p-otraviny. Ty jsou tzv. konvenční a bio. Pokud je něco bio, opak jsou chemo - potraviny s obsahem pesticidů, antibiotik, růstových hormonů a dalších toxických látek.
Dnešní moderní farma se tak například od moderní automobilky liší pouze v tom, že z výrobního pásu tu nesjíždí auta, ale masné a jiné potravinové “výrobky”, které nejsou toxické pouze lidem, ale devastují Zemi tempem, které bere dech. Každý z nás přitom může každým nákupem tuto devastaci zmírnit nebo dokonce zastavit. Tato kniha je důležitým pomocníkem na cestě od sebedestrukce zpět ke zdravému rozumu. Šiřte ji, můžete-li.
Řešením pro naší rodinu je KPZ-ka. (Tomáš Hajzler). Pokud chcete ke knize kontext, doporučujeme Třináct tisíc dní, případně Kapitoly z dospělé ekonomie.

Koupit knihu

Online v ČR a SR

414 Kč

Proč si přečíst

  • Jestli chcete zůstat zdraví a přitom třeba ještě přispět k tomu, že nebudeme tak rychle ničit půdu, vodu a přírodu, v této knize se dozvíte, čeho se vyvarovat
  • "Většina toho, co nabízejí moderní supermarkety není jídlo. Jsou to poživatelné náhražky s dlouhodobě toxickým účinkem." (Michael Pollan)
  • Pokud nemáte odvahu nebo známého, který by vás pustil do nějaké moderní továrny na potraviny, tato kniha je hned první nejlepší alternativou
  • Protože “výroba masných výrobků” má na oteplování planety ještě zhubnější vliv než ropný průmysl.

V knize se dozvíte

  • Polovina všech celosvětově využitých antibiotik se běžně podává průmyslově chovaným hospodářským zvířatům, což přispívá ke vzniku smrtících superbacilů, které odolávají antibiotikům.
  • Probíhá systematické ničení volně žijící fauny: Spojené státy křižují kamióny s včelami (nebo se přivážejí letecky až z Austrálie) pro opylení ovocných stromů v obřích sadech Kalifornie, kde již byl volně žijící hmyz zdecimován v chemické válce.
  • Zvířatům se zkrmují obilniny, které by mohly nasytit miliony lidí: sója a obilí, které by mohly živit tu nejchudší část lidstva, se stále více pěstují jako krmivo.
  • Hospodářská zvířata zmizela ze zemědělské půdy, protože se z výroby potravin stal globální průmysl. Už nikdo s určitostí neví, co do výroby potravin vstupuje a co konzumujeme.
  • Že zemědělská intenzifikace ohrožuje naši krajinu, zdraví i kvalitu našich potravin po celém světě, bez ohledu na to, kde žijeme. Blížíme se k bodu zlomu.

Prolistujte si

Autor

​​Philip Lymbery

​​Philip Lymbery

Philip Lymbery je výkonným ředitelem přední mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství, CIWF) a hostujícím profesorem na Winchesterské univerzitě. Spolu s Isabel Oakeshott, politickou reportérkou The Sunday Times se vydal na průzkumnou cestu za odhalením skrytých nákladů na produkci levného masa a devastujících dopadů průmyslové zemědělské výroby na lidi, zvířata a celou planetu. (více o Philipovi viz Wikipedie).

Kde knihu koupit

Online v ČR a SR

414 Kč

Název v originále: Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat
Počet stran: 420 stran
Vazba: brožovaná
Rozměr: 15,3 × 23,5 cm
Hmotnost:
ISBN: 978–80–905334–4–8
Rok vydání: 2017

Odkazy

Vaše názory